IV. Bibliai étkek versenye

2018. május 19. 07:00 - 14:00

IV. Bibliai étkek versenye

2018 május 19 szombat

 

NEVEZÉSI FELHÍVÁS

 

A főzés és az étkezés egy társaságot, családot összekovácsoló, izgalmas tevékenység. Az utolsó vacsora tökéletesen példázza, mennyire felforgathatja akár csak egyetlen étkezés is a történelem menetét. Jézus utolsó vacsorája valószínűleg Kr.u.33-ban került sor, egy, vagy talán, két nappal peszah előtt. Az Új Testamentumban nem találunk részletes leírásokat arról, hogy az adott korban melyek voltak a leggyakoribb ételek a Szentföldön. Ám az evangélisták több alkalommal is említést tesznek a kenyérről, a halról, és a borról, melyek a zöldségekkel és a hüvelyesekkel kiegészülve, minden bizonnyal a nép mindennapi táplálékát jelentették, birka, juh, marha a húsok közül. A roston sütés, sózás, füstölés volt a jellemző.

 

Helyszín: Sarud Közösségi ház     

 

Időpont: 2018 május 19.

 

Csapatok érkezése 7-8 óra között

 

Főzőhelyek kialakítása 8-8.45 óra között

 

Megnyitó,technikai eligazítás, verseny kezdete: 9 óra

 

Zsűrizés kezdetének tervezett időpontja:12 óra

 

Eredményhirdetés várhatóan 14 órakor

 

Résztvevő csapatok nevezési határideje: 2018 május 16 szerda 16 óra.

 

A versenyen nevezési díj nincs. Az indulóknak a főzéssel, a tálaló eszközökkel és a terítéssel kapcsolatos költségeit a nevező csapatok viselik. A korábbi évek gyakorlatához igazodva és a színvonalas lebonyolítás érdekében az alábbi feltételek figyelembevételével lehetséges a versenyen való részvétel:

 

 

-       A főzésben, az étel elkészítésében közvetlenül résztvevő csapatok 3 főből állhatnak. A csapathoz tartozó segítők, közreműködők, családtagok, meghívott vendégek létszáma a főzőhelyen nincs korlátozva

-      Egy csapat több ételt is készíthet, viszont, csak  egy étellel nevezhet

 

-       A versenyzőket a szervezők megfelelő, esztétikus főzőhely és terítés elkészítésére ösztönzik. Ezért aki vállalja, két számban is indulhat. Egyik az elkészített étel, a másik a főzőhely díszítése és a megfelelő terítés az alkalomra. Fontos szempont a díszítőelemek mennyire harmonizálnak a verseny hangulatával és az elkészített étellel.

 

-        Ebben a versenyszámban kerül értékelésre a főző csapatok tagjainak a kor illetve a verseny hangulatát idéző öltözet viselete

-       A résztvevők a jelzett időpontig el kell, hogy készítsék az ételeiket, aki nem készül, el annak ételét a zsűri nem tudja értékelni. Fontos értékelési szempont, hogy csak az előkészített nyersanyagok érkezhetnek a főzés helyszínére. Ahol a zsűri azt tapasztalja, hogy részben vagy egészben elkészített ételeket hoznak a versenyzők, nem áll módjában azt az ételt zsűrizni.

-       A versenyen indulás alapfeltétele a közegészségügyi szabályok betartása. Ebben döntő szerepet kap az alapanyagok kifogástalan minősége, hűtése, tárolása, és a tisztaság,

-       A csapatoknak maguknak kell gondoskodni a főzéshez szükséges kellékekről, eszközökről fűszerekről.

-        

-       Tüzelés:  FÁVAL!!!    /  TÜZELŐT A SZERVEZŐK BIZTOSÍTJÁK /

-        

-       Előnytelen időjárás esetén a zsűri elnökének engedélyével gáz használható

 

    Nyeremények: A zsűri minden főzőcsapatot  értékel, a sorrend a zsűri által odaítélt pontszámok alapján dől el. (1., 2. és 3. helyezett), valamint a „KORHŰ DEKORÁCIÓ-” kategóriában csapatok serleget és oklevelet kapnak, valamint – a rendezvény támogatóinak jóvoltából - értékes ajándékokban részesülnek.

Jelentkezési lap az alábbi linkről letölthető:

http://sarud.hu/bibliai-etkek-versenye-nevezesi-lap

Szervező: Sarud Önkormányzat