Sarud Polgármesterének Felhívása! Figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.08.05. szombat éjfélig

FELHŐSZAKADÁS, HEVES ZIVATAROK

Késő délutánig az északi, északnyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen zivatar. Késő délutántól a keleti országrészben egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok. Eközben este délnyugat felől egy kiterjedt zivataros rendszer érkezhet heves kísérőjelenségekkel társulva. Éjszaka kiterjedt (de nem egész országot érintő) zivatartevékenység valószínű, majd szombat hajnalra, reggelre átmenetileg jelentősen csökkennek a zivataresélyek, az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket. Szombaton délutánig nyugaton lehet kevés helyen zivatar. Délutántól főként a Dunától keletre újra egyre nagyobb területen alakulhatnak ki - délről észak felé haladó - zivatarok, heves zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is lehet.

Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), domborzattól függően villámárvíz is lehet, ma este, éjszaka délnyugaton és a középső tájakon, holnap az esti óráktól a középső és délkeleti tájakon legnagyobb az esély erre. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több lehullhat 24-36 óra alatt.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat